Damir Džumhur

Damir Džumhur (Sarajevo, 20. maj 1992) je teniser iz Bosne i Hercegovine i trenutno najbolje rangirani igrač iz te zemlje na ATP turu. Član je Dejvis kup reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Damir je bio rangiran kao treći u Juniorskom svjetskom poretku kao i osvajač bronzane medalje na takmičenju olimpijskih igara mladih 2010. godine. Takođe je prvi muški predstavnik Bosne i hercegovine na Grend slem takmičenju. Najbolja pozicija koju je ostvario na ATP listi je 23. mesto od 2. jula 2018. godine.

Rođen je 20. maja 1992. godine u Sarajevu, kao prvo dete od oca Nerfida i majke Zanete. Njegovo rođenje je usledilo ubrzo nakon izbijanja rata u Bosni i Hercegovini u porodilištu koje se nalazi u neposrednoj blizini Olimpijske dvorane Zetra. Arena je uništena u to vrijeme, ali to je isto mjesto gde je Damir počeo sa tenisom. Takođe, ima i pet godina mlađeg brata, Zlatana.

Kao dijete, pored tenisa volio je skijanje i fudbal. Tokom odrastanja uzori su mu bili Patrik Rafter i Rodžer Federer, i podržava fudbalski tim FK Željezničar.

Pored svog maternjeg jezika govori još i engleski jezik. Studirao je političke nauke na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, u Univerziteta u Sarajevu.

DAMIR DŽUMHUR

Rang: #107
Broj osvojenih titula: 3
Rođen: 20. MAJ 1992. 28 godine
Visina: 1.75m
Država: BIH
tennis-ball