Grigor Dimitrov

Grigor Dimitrov (bug. Grigor Dimitrov; Haskovo, 16. maj 1991) bugarski je teniser. Njegov najbolji plasman na ATP listi je treće mesto (novembar 2017) i po tome je najuspešniji u istoriji svoje zemlje. Tokom 2017. je došao do svoje dve najznačajnije titule – mastersa u Sinsinatiju i završnog prvenstva sezone u Londonu.

Dimitrov je imao i uspešnu juniorsku karijeru, tokom koje je bio prvi na juniorskoj rang listi, a osvojio je Vimbldon 2008. i Otvoreno prvenstvo SAD 2008.

Dimitrov igra desnom rukom, a bekhend igra jednom rukom. Njegove omiljene podloge su trava i beton.Ipak, bio je uspešan i na turnirima koji se igraju na šljaci. Njegova igra se poredi sa igrom bivšeg prvog tenisera sveta, Rodžera Federera, zbog sličnosti njihovih udaraca, naročito sa bekhend strane. Iako se poboljšao u ovoj oblasti, neki smatraju da teba da poboljša kretanje da bi bio među najboljim teniserima. Takođe, njegov ritern se smatra njegovom slabom tačkom.

Grigor je rođen u Haskovu (Bugarska), kao jedino dete oca Dimitra, teniskog trenera, i majke Marije, nastavnice fizičkog i bivše odbojkašice. Prvi put je uzeo teniski reket u ruke kada je imao tri godine. Sa pet godina je počeo da trenira svakodnevno. Tokom svojih tinejdžerskih godina živio je u Parizu (Francuska), i trenirao na teniskoj akademiji Patrika Muratoglua. Tečno govori bugarski i engleski jezik. Najviše ga zanimaju svi sportovi, automobili, računari i satovi.

GRIGOR DIMITROV

Rang: #19
Broj osvojenih titula: 8
Rođen: 16. maj 1991. 29 godina
Visina: 1.90m
Država: BUL

tennis-ball